Skip to content

Vařit, péct a kuchtit se dá i bez drahého másla

8 měsíci ago

669 words

Tento mléčný výrobek je vlastně mléčný tuk /smetana/, který by měl obsahovat alespoň 80% tohoto tuku, zbytek dotvoří voda s mléčnou sušinou. Bohužel takové složení neobsahují levná másla. Lidé se tedy rozhodnou máslo buď nekupovat vůbec, jelikož cena nad padesát korun je velmi vysoká, nebo se uchýlí ke koupi tuku, který se ale již máslem nazvat nedá a zdraví příliš neprospívá.
příprava těsta na pečení
Máslo se dá ovšem mnohdy vyřadit z kuchyně a to i beztoho, aniž by byli lidé připraveni o poctivou chuť jídla. Protože často se chuťové pohárky dají ošálit.
·         Klasickou jíškumůžeme nahradit v polévkách i omáčkách umletými vločkami nebo bramborovou kaší, a tím se vyhneme použitím tuku.
·         Drobenku na koláčvytvoříme křupavější, když do ní přidáme alespoň dvě lžíce medu a dvě lžíce másla ušetříme.
·         Smaženicebude chutnější, když jí budete smažit na sádle místo na másle.
Pokud nevíte, čím byste okouzlili návštěvu, a přitom neutratili veškeré jmění za máslo, inspirujte se dvěma „nemáslovými recepty“. Není snad nikdo, komu by nechutnal čerstvý krajíc chleba s máslem. Ovšem tento chleba je chutný sám o sobě i bez máslové vrstvy.

Chléb s libečkovým semínkem
15g čerstvého droždí, dvě polévkové lžíce vlažné vody a cukru smíchejte a připravte si kvásek. Na teplém místě nechejte vzejít. Pak promíchejte 350 g hrubé mouky, 350 g hladké mouky s dvěma čajovými lžičkami solí, přidejte kvásek, jednu polévkovou lžíci oleje a jednu středně velkou nastrouhanou cibuli. To vše smíchejte s 425 ml vlažné vody a vymiste vláčné těsto. Těsto miste deset minut, až je hladké a nechytá se mísy. Dejte ho na teplé místo, přikryjte utěrkou a nechte 1-2 hodiny kynout. Vykynuté těsto přendejte na vál a ještě pět minut hněťte. Vytvarujte rohlíky nebo bochánky a položte je na plech s pečícím papírem. Nechte ještě 20 minut kynout, potřete vodou a posypte semínky libečku, čechřice nebo máku. Troubu zahřejte na 230° C. Pečte 10 minut, potom zmírněte teplotu na 200 °C a ještě 5-20 minut pečte. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Z těsta připravíte okolo 14 rohlíků nebo 2 bochánky.
 
Sladký koláč, zákusek, buchta, vánoční cukroví je pastvou pro máslo a tuk. Vyzkoušejte však tuto bezmáslovou chuťovku.
krájení chleba
Sladký bylinkový sorbet
75 g práškového cukru nasypte na pánev a přidejte vodu. Přiveďte do varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte nasekané bylinky (50 ml lístků například máty, meduňky, rozmarýnu, pelargónie), zamíchejte a odstavte. Nechte dvacet až třicet minut louhovat. Není-li sirup dostatečně aromatický, přiveďte ho znovu do varu a nechte bylinky ještě 15 minut louhovat. Přidejte citronovou šťávu z jednoho citronu a důkladně promíchejte. Dejte na 2-3 hodiny do mrazničky. Když je sorbet napůl zmražený, ušlehejte z jednoho bílku pevný sníh a vmíchejte do sorbetu. Sorbet vraťte na mrazák. Pak ozdobte mátovými lístky a podávejte v pohárku. Rozpočet sorbetu vyjde přibližně pro 4 osoby.

Vařit, péct a kuchtit se dá i bez drahého másla
Ohodnoťte příspěvek